MindBlog English

MindLab

brugercentreret innovation - antropologiske metoder - servicedesign - offentlig udvikling - kommunikation - idéudvikling - politikudvikling - tværoffentligt samarbejde

Jakob Schjørring

Fra debatkultur til prototypekultur

Af 20 februar 2013

Debatter om de store og små spørgsmål i samfundet fylder meget i aviser, på tv, Facebook og hjemme i stuerne. For eksempel er etableringen af en havnetunnel, der skal lede trafikken igennem København under jorden, er et varmt emne i København i øjeblikket. Tilhængerne forudser færre biler på vejene i indre København. Og modstanderne frygter, at tunnelen vil ødelægge to af Københavns store grønne områder: Amager Fælled og Kløvermarken.

Vi taler forbi hinanden i debatkulturen

Selvfølgelig er det vigtigt, at store byggeprojekter bliver belyst fra alle vinkler, før de gøres til virkelighed. Spørgsmålet er bare, hvor meget debatterne reelt er med til at kvalificere projekter som fx havnetunnelen? Jeg tvivler, fordi jeg oplever, at tilhængere og modstandere taler ud fra hver deres – forskellige – opfattelse af, hvad en havnetunnel vil gøre ved København. Tegninger og beskrivelser af havnetunnelen giver os nemlig ikke en reel fornemmelse for, hvor meget – eller lidt – at synet af og støjen fra biler på tilkørselsramperne ødelægger den samlede naturoplevelse på hele Amager Fælled. Og når vi hver især er overladt til vores egen, personlige forestillingsevne om konsekvenserne af en havnetunnel for København, så er der for stor risiko for, at vi taler forbi hinanden, når vi argumenterer.

Prototyper øger værdien af debatkulturen

I MindLab tager vi som præmis, at folk ofte taler forbi hinanden, hvis drøftelsen ikke er forankret i FÆLLES billeder af de mulige fremtider, som er på dagsordenen. Billeder som vel og mærke ikke kun findes i folks hoveder, men er fælles referencepunkter ude i virkeligheden. Derfor laver vi altid prototyper af de mulige fremtider som vores ejerministerier overvejer, når vi høster feedback og forbedringsforslag fra borgere, organisationer og andre vigtige aktører.

Overfører vi denne læring til havnetunneleksemplet, har fortalere og modstandere brug for at kunne forankre debatten i nogle fælles billeder af konsekvenserne af en havnetunnel for København. På den måde kan fortalere og modstandere dels få større forståelse for hinandens argumenter. Og de kan måske endda i fællesskab videreudvikle dette fælles billede af en mulig fremtid med en havnetunnel i København, så vi samlet set får en bedre løsning på trængselsproblemerne i byen.

Vi har altså brug for at få suppleret vores debatkultur med en prototypekultur, hvor vi bruger andre virkemidler end ord til at skabe fælles billeder af mulige fremtider. For selvfølgelig kan man da prototype havnetunnelen som en del af debatten! En prototype for havnetunnelen kunne eksempelvis være noget så simpelt som at sætte afspærringstape op på Amager Fælled, som markerer, hvor vejene vil løbe. Et par stolper som markerer højden på tilkøringsramperne. Samt nogle højtalere som kan simulere volumen for trafikstøjen.

Fra ord til handling

Selvfølgelig tager selv den slags simple prototyper lidt tid at sætte op, men jeg vil alligevel vove at påstå, at det er småting i forhold til alt den tid, der i øjeblikket bliver brugt på at kaste med ord om fordele og ulemper ved fx en havnetunnel. Hvis bare en brøkdel af de 1300 personer, der på Facebook har meldt sig som fortalere eller modstandere af havnetunnelen, brugte en dags tid på at skabe prototyper, kunne debatten beriges væsentligt. Man kunne også forestille sig, at Københavns Kommune omprioriterede noget af den tid de bruger på at skrive om havnetunnelen til i stedet at lave simple prototyper, der viser borgerne, hvad det er for et aftryk på byen, de kan forvente.

Jeg synes samlet set, at der er super meget potentiale i at supplere vores udmærkede debatkultur med en prototypekultur. Og jeg er virkelig nysgerrig på, om der er nogle af jer, som kender til eksempler, hvor offentlige myndigheder, interessegrupper eller lokale ildsjæle har brugt prototyper til at berige debatter om samfundets store og små spørgsmål. Når det gælder byudvikling er nogle af mine egne yndlingseksempler Københavns Kommunes eksperimenter på Nørrebrogade samt den 55 meter høje kran med et banner, som lokale borgere på Krøyers Plads brugte til at simulere konsekvenserne af nye højhuse for Københavns skyline. Jeg ser også frem til byrumsfestivalen 100på1dag, som netop inviterer alle til at bygge prototyper af visioner for fremtidens København. Del endelig flere eksempler her:

hot season’s 2013 supermegahyper desire concept album
woolrich jacken Study Confirms High Rates of Adverse Childhood Experiences in Juvenile Offenders

general manager of ING International AD
louis vuitton online shopHow to Dress a Square Stomach

Kommentarer

 1. how to lose weight kl. 05.15 21/05/2014

  Thank you for any other fantastic post. Where else could anybody get that type of info in such an ideal manner of writing?
  I have a presentation next week, and I’m at the look for such information.

 2. chloe sims tanning amazon ps4 bundles kl. 00.27 22/08/2014

  It would be advisable if you would accurately determine your skin type so
  that recommended and prescribed method of tanning would be attained and
  provided. According to a study conducted in a Japanese village, vitamin A present in these eatables make them stay young and live longer.
  We’re human, and accidents happen, which is why it’s important to have a few simple
  tricks up your sleeve to make your tanning accidents
  fade away leaving you looking worthy of a St.

 3. sbobet link kl. 01.40 13/09/2014

  Aw, this was an exceptionally nice post. Finding the time and actual effort to create a top notch article… but what can I say…
  I procrastinate a whole lot and never manage to get nearly
  anything done.

Kommentar RSS

Beklager, du kan ikke skrive kommentarer i øjeblikket.